طلاق توافقی

مقاله پیش رو توسط وکیل طلاق توافقی در تهران در خصوص طلاق توافقی و مدارک و شرایط آن و همچنین مراحل طلاق توافقی و … برای آگاهی و آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. طلاق در جامعه ما از سالیان دور عملی ناپسند و مذموم به حساب می آید. البته جامعه امروزی پذیرفته که گاهی […]

طلاق توافقی چیست

مقاله پیش رو توسط وکیل طلاق توافقی در تهران در خصوص طلاق توافقی و مدارک و شرایط آن و همچنین مراحل طلاق توافقی و … برای آگاهی و آشنایی شما عزیزان تنظیم گردیده است. طلاق در جامعه ما از سالیان دور عملی ناپسند و مذموم به حساب می آید. البته جامعه امروزی پذیرفته که گاهی طلاق به عنوان آخرین راه بهترین انتخاب است. هنگامی که زوجین به هیچ عنوان با یکدیگر سازش نداشته باشند این رابطه به طرفین و فرزند مشترک آسیب روحی و روانی فراوانی وارد میسازد.

پیش بینی طلاق در قانون

قانونگذار نیز علی رغم محترم شمردن امر ازدواج، طلاق را به عنوان یکی از راه های حل مشکلات و اختلافات زوجین در نظر گرفته است. از همین رو قانون راه های مختلفی برای طلاق پیش بینی نموده است. این موارد شامل طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی میباشد.

در خصوص طلاق توافقی در ابتدای امر زوجین میبایست اقدام به تعیین و تکلیف نمودن امور و حقوق مالی و غیر مالی خود نمایند. به طور کلی در خصوص تشریفات رسیدگی در دادگاه طلاق توافقی با طلاق از جانب زن و یا مرد متفاوت میباشد.

ما در ادامه این مقاله توضیح خواهیم داد که طلاق توافقی چیست و سپس مراحل طلاق توافقی، شرایط طلاق توافقی، نحوه درخواست و مدارک لازم و هزینه و زمان مورد نیاز و … را بیان مینماییم.

طلاق توافقی چیست

به طور کلی سریع ترین و مطمئن ترین نوع جدایی طلاق توافقی است. در واقع چنانچه این دعوی درست مطرح گردد در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه و جدایی ختم میشود.

مضافا اینکه غالبا در جریان رسیدگی به طلاق توافقی نزاع و درگیری بین زوجین رخ نمیدهد و احتمال بروز اختلافات در آینده نیز به حداقل میرسد. از همین رو امروزه این نوع طلاق تبدیل به رایج ترین نوع طلاق گردیده است.

همانطور که اشاره شد طلاق توافقی از اقسام طلاق بوده که زوجین بر سر جدایی از یکدیگر توافق کامل مینمایند. این توافق بایستی شامل کلیه حقوق مالی و غیر مالی طرفین نظیر مهریه، نفقه، حضانت اولاد، حق تنصیف و … باشد.

بعد از آن که توافقات به صورت کامل و صحیح صورت گرفت زوجین بایستی به دادگاه صالح مراجعه نمایند. دادگاه نیز چنانچه توافقات صحیح و بدون ایراد حقوقی باشد به آن ترتیب اثر داده و اقدام به صدور گواهی عدم سازش مینماید.

نکته: برخلاف باور عمومی در طلاق توافقی الزامی در خصوص بخشش مهریه توسط زن وجود ندارد. مهریه یکی از حقوق مالی زوجه است و زوجین هر گونه توافقی در این خصوص نمایند معتبر میباشد.

نکته: توافق و سازش طرفین میتواند در دفاتر اسناد رسمی صورت پذیرد. در این صورت توافق و سازش در قالب یک سند رسمی تنظیم میگردد.

همچنین زوجین میتوانند راسا اقدام به تنظیم یک سند عادی فی مابین خود نموده و در دادگاه به آن اعتبار بخشند و یا در جلسه رسیدگی دادگاه توافقات خود را بیان نمایند.

مزایای حضور وکیل طلاق

داشتن وکیل در امور مربوط به طلاق به خصوص جهت جلوگیری از تضییع حقوق زوجین، تسریع روند طلاق و … بسیار اهمیت دارد. درواقع بسیاری از زوجین بنابر دلایل گوناگونی تقاضای طلاق سریع دارند. علی ایحال در زیر به بررسی مهمترین مزایای داشتن وکیل میپردازیم.

  • کلیه مراحل رسیدگی توسط وکیل طلاق توافقی انجام میگردد. وکیل طلاق کاملا آشنا به روند دادرسی طلاق میباشد که این امر موجب میگردد طلاق توافقی در کوتاه ترین زمان ممکن به سرانجام برسد.
  • در صورتی که از خدمات وکیل طلاق استفاده شود دیگر نیازی به حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه نخواهد بود.
  • چنانچه زوجین وکیل داشته باشند دیگر احتیاجی به تنظیم دادخواست ندارند. در این صورت تنظیم دادخواست توسط وکیل متخصص در امور طلاق انجام میگردد. در واقع دادخواست طلاق توافقی به مثابه پی ریزی یک ساختمان میباشد. چنانچه دادخواست طلاق به اشتباه تنظیم گردد آثار به شدت مخربی خواهد داشت. در این صورت زمان رسیدگی بسیار طولانی شده و حتی ممکن است دعوی رد شود. توجه داشته باشید که در صورت رد دعوی هزینه دادرسی و دیگر هزینه ها بایستی دوباره پرداخت گردد. همچنین یکی از مهمترین آثار طلاق توافقی موضوع توافقات صورت گرفته فی مابین زوجین میباشد. بنابراین چنانچه توافقات به طور صحیح صورت نگرفته باشد قطعا در آینده منجر به بروز مشکلات فراوانی خواهد گردید.
  • بدیهی است که در دوران طلاق احتلافات و تنشهای فی مابین زوجین به شدت بالا میگیرد. از آنجایی که زوجین در دادگاه حضور پیدا نمیکنند لذا این امر از بروز تنش و درگیریهای احتمالی جلوگیری مینماید.

مدت زمان طلاق توافقی

مدت زمان طلاق توافقی به موارد متعددی بستگی دارد. اصولا مراحل و روند فرآیند طلاق توافقی در شعب دادگاه های خانواده تهران شامل مشاوره خانواده، ثبت دادخواست طلاق در دفاتر خدمات قضایی، تعیین شعبه در یکی از دادگاه های خانواده، تشکیل جلسه رسیدگی و آزمایشات مربوطه میباشد.

هنچنین زوجین بایستی جهت اخذ گواهی عدم از انصراف از طلاق در جلسات مراکز مشاوره خانواده بهزیستی شرکت نمایند. توجه داشته باشید که تعداد جلسات مشاوره بستگی به شرایط زوجین و همچنین مرکز مشاوه دارد و معمولا 4 جلسه و تا 45 روز زمان میبرد.

در آخر نیز دادگاه بایستی اقدام به صدور دادنامه و یا گواهی عدم امکان سازش نموده و طرفین ظرف مهلت مقرر سه ماهه اقدام به اجرای صیغه طلاق در دفترخانه نمایند.

به طور کلی چنانچه زوجین از خدمات وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور طلاق استفاده نمایند طلاق توافقی کمتر از یک ماه به طول می انجامد. حتی امکان طلاق توافقی 10 روزه نیز وجود دارد به شرط اینکه با وکیل متخصص در این زمینه همکاری نمایید. به هرحال چنانچه زوجین راسا اقدام به ثبت طلاق نمایند فرآیند طلاق بین 4 الی 6 ماه زمان خواهد برد.

البته این زمان تقریبی در تهران و دیگر شهرستانهای کشور عزیزمان ایران متفاوت میباشد. لذا نمیتوان زمان دقیقی را تعیین نمود اما به طور کلی طلاق توافقی توسط وکیل در کوتاه ترین زمان به سرانجام میرسد.

مراحل طلاق توافقی در سال 1403

بر اساس قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391 مراحل طلاق توافقی از قواعد خاصی پیروی مینماید. از همین رو این این نوع از طلاق با انواع دیگر طلاق تفاوتهای بسیاری دارد.

به عنوان مثال در کلیه مصادیق طلاق زوجین میبایست فرآیند داوری را انجام دهند. بدین صورت که داوران منتخب نظر خود را در خصوص طلاق به دادگاه اعلام و دادگاه با بررسی نظر داوران اقدام به صدور رای مینماید.

اما در طلاق توافقی نیازی به ارجاع به داوری نمیباشد. بنابراین با توجه به این که زوجین در این نوع از طلاق نیازی به مراجعه به داوری ندارند میتوان مراحل طلاق توافقی را مختصرا به شرح زیر بیان نمود.

۱- مراجعه به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی

بنابر اعلام دادگستری کل استان تهران از آذر ماه سال 1397 ثبت دادخواست طلاق توافقی در کلیه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صرفا با ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق صورت میپذیرد.

گواهی مذکور توسط مراکز مشاوره خانواده بهزیستی سراسر تهران صادر میگردد.

به طور کلی زوجین در ابتدای امر بایستی برای اخذ نوبت مشاوره خانواده در سامانه تصمیم ( طلاق ) ثبت نام نموده و سپس مرکز مشاوره و زمان آن شامل روز و ساعت مشاوره را در این سامانه انتخاب نمایند.

۲- ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

زوجین پس از حضور در جلسات مشاوره خانواده و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق توسط مراکز فوق الذکر بایستی به یکی دفاتر خدمات قضایی مراجعه نمایند.

البته توجه داشته باشید که قبل از مراجعه به دفاتر خدمات نیاز به تنظیم یک دادخواست کامل و صحیح میباشد. لذا پس از تنظیم دادخواست و ضمائم آن دفتار خدمات اقدام به ثبت دادخواست مینمایند.

همچنین دفاتر خدمات پس از چند روز اقدام به ارسال دادخواست و ضمائم آن به دادگاه مربوطه مینمایند. واحد ارجاع پرونده مجتمع نیز پرونده را برای یکی از شعب مربوطه ارسال خواهد نمود.

۳- حضور در جلسه رسیدگی و صدور رای طلاق توافقی

با وصول پرونده به شعبه مربوطه مدیر دفتر اقدام به تعیین وقت جلسه رسیدگی مینماید. سپس مدیر دفتر وقت رسیدگی تعیین شده را به طرفین دعوی ابلاغ مینماید.

در جلسه رسیدگی قاضی محترم سوالات مربوطه را از طرفین پرسیده و توضیحات مورد نیاز را در برگ صورتجلسه دادگاه به صورت کتبی یادداشت مینماید.

معمولا پس از یک هفته از اتمام جلسه قاضی محترم شعبه اقدام به صدور رای و یا گواهی عدم امکان سازش مینماید. رای دادگاه با توجه به اظهارات طرفین و نظر مشاوران و آزمایشات مربوطه صادر میگردد. این رای یا گواهی توسط مدیر دفتر به زوجین یا وکلای آنها ابلاغ خواهد شد.

۴- حضور در دفترخانه طلاق و اجرای صیغه طلاق

زوجین در صورتی میتوانند به دفترخانه جهت اجرای صیغه طلاق مراجعه نمایند که رای یا گواهی عدم امکان سازش قطعی شده باشد.

پس از صدور دادنامه قطعی در قالب گواهی عدم امکان سازش زوجین بایستی به دفترخانه طلاق مربوطه مراجعه نمایند. دفترخانه پس از ملاحظه مدارک و گرفتن اظهارات شهود اقدام به انجام مراحل ثبت طلاق مینماید.

نکته: رای مزبور یا گواهی عدم امکان سازش از زمان قطعیت رای به مدت ۳ ماه دارای اعتبار است. در واقع زن و مرد هر دو بایستی در مهلت قانونی در دفتر خانه طلاق حضور پیدا کنند. لذا چنانچه زوجین در مهلت مقرر قانونی اقدام به ثبت طلاق و یا اجرای صیغه طلاق ننمایند گواهی مذکور از درجه اعتبار ساقط میگردد. در این صورت صیغه طلاق جاری نخواهد شد.

حال باتوجه به اینکه مراحل طلاق توافقی را بیان نمودیم، در ادامه بهتر است شرایط طلاق توافقی را نیز مورد بررسی قرار دهیم لذا با ما همراه باشید.

شرایط طلاق توافقی

به طور کلی شرایط طلاق توافقی را میتوان به شرایط عمومی و شرایط اختصاصی طلاق توافقی تقسیم بندی نمود. در ادامه به بررسی کلی شرایط طلاق توافقی خواهیم پرداخت که به شرح زیر است:

شرایط عمومی طلاق توافقی

همانطور که اشاره شد طلاق توافقی نیز مانند سایر انواع طلاق بایستی از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسد.

به طور کلی ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی سراسر کشور مستلزم پرداخت هزینه دادرسی بوده که این هزینه بسته به نوع دعوی و … متفاوت میباشد.

در این خصوص تنها تفاوت طلاق توافقی با طلاق از جانب مرد و طلاق از جانب زن این است که در طلاق توافقی زوجین هر دو میبایست در دفتر خدمات قضایی حاضر شده تا جهت ثبت طلاق و ارسال آن به دادگاه اقدام نمایند.

در صورتی که در طلاق از طرف مرد و یا طلاق از طرف زن صرفا حضور تقاضا کننده در دفتر خدمات الکترونیک قضایی و امضا و تایید دادخواست کفایت میکند.

از دیگر شرایط طلاق توافقی این است که زوجین بایستی در خصوص مسائل و حقوق مالی یکدیگر توافق و تراضی نموده و یا به هر طریقی آنها را حل و فصل نمایند.

البته چنانچه زن از جانب مرد وکالتنامه طلاق داشته باشد این توافق اصولا بین زن و وکیل مرد صورت میپذیرد.

یکی دیگر از شرایط طلاق توافقی ارائه گواهی عدم بارداری از جانب زوجه و همچنین رعایت عده طلاق میباشد. این گواهی اصولا بایستی با دستور دادگاه و قبل از صدور رای به دادگاه محترم ارائه گردد.

شرایط اختصاصی طلاق توافقی

همانطور که در این مقاله به این موضوع اشاره شد در سایر انواع طلاق شرط ارجاع طرفین دعوی به داوری وجود دارد. لکن این شرط در طلاق توافقی وجود نداشته و قانونگذار به جای شرط داوری شرط دیگری قرار داده است.

همانطور که بیان گردید زوجین برای ثبت طلاق توافقی حتما بایستی به مراکز مشاوره خانواده بهزیستی مراجعه نمایند. بعد از حضور در جلسات مذکور، مرکز مربوطه اقدام به صدور گواهی عدم انصراف از طلاق مینماید.

سپس زوجین بایستی با در دست داشتن این گواهی و تنظیم صحیح دادخواست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند. پس از انجام مراحل اداری دفتر خدمات و تایید و امضای دادخواست دفتر مربوطه اقدام به ارسال دادخواست به دادگاه مینماید.

نحوه درخواست طلاق توافقی

در واقع نحوه درخواست طلاق توافقی در اکثر جهات همانند سایر انواع طلاق میباشد. بدین نحو که در این نوع از طلاق نیز متقاضیان بایستی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند. لذا همانند سایر دعاوی طلاق دفتر مربوطه اقدام به دریافت هزینه دادرسی و ثبت دادخواست و ارسال آن به دادگاه مینماید.

اما همانطور که تاکنون بیان گردید ثبت دادخواست طلاق توافقی با سایر انواع طلاق تفاوتهایی نیز دارد.

به عنوان مثال جهت ثبت طلاق توافقی و ارسال آن به دادگاه خانواده زوجین بایستی گواهی عدم انصراف از طلاق را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارائه دهند. این گواهی پس از طی جلسات مشاوره در مراکز مشاوره خانواده بهزیستی ارائه میگردد. در صورتی که در سایر انواع طلاق این الزام قانونی وجود ندارد.

یکی دیگر از این تفاوتها این است که در طلاق توافقی زن و مرد هر دو میبایست در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی حاضر شوند. در حالی که در دیگر انواع طلاق هر کدام از زن و مرد که تقاضاکننده طلاق باشند به تنهایی میتوانند در دفتر خدمات الکترونیک قضایی حاضر شده و اقدام به ثبت و ارسال دادخواست طلاق نماید.

مدارک لازم برای طلاق توافقی

ثبت هر خواسته و دادخواستی مستلزم ارائه ضمائم مورد نیاز مربوط به آن دعوی میباشد. چنانچه مدارک لازم فراهم و ارائه نگردد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست مورد نظر را ثبت نکرده و به دادگاه ارسال نخواهند نمود. در صورت ثبت و ارسال نیز دعوی مورد نظر به نتیجه نخواهد رسید.

به طور کلی و مانند هر دعوی دیگری زوجین میبایست اصل و کپی شناسنامه و اصل و کپی کارت ملی خود را به دفاتر خدمات ارائه دهند. همچنین در طلاق توافقی ارائه اصل و کپی سند نکاحیه نیز لازم و ضروری است. همانطور که اشاره گردید گواهی عدم انصراف از طلاق صادره از مراکز مشاوره خانواده بهزیستی نیز بایستی ضمیمه دادخواست گردد.

از دیگر مدارک مورد نیاز میتوان به وکالت نامه محضری طلاق و توافق نامه مبنی بر توافقات فی مابین زوجین در خصوص مهریه، نفقه، حضانت و … اشاره نمود.

مدارک لازم برای اجرای صیغه طلاق توافقی گواهی عدم بارداری و در صورت باکره بودن زن گواهی سلامت میباشند. در واقع مدارک مذکور در زمان اجرای صیغه طلاق نیز بایستی به دفترخانه طلاق ارائه گردد.

نکته: چنانچه زن در طلاق توافقی باکره باشد طلاق از نوع بائن بوده و در موردی که زن باکره نباشد نوع طلاق رجعی خواهد بود.

روند رسیدگی به طلاق

به طور کلی پس از سال 1397 اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق جهت ثبت طلاق توافقی الزامی گردیده است. از همین رو زوجین میبایست در جلسات مراکز مشاوره خانواده بهریستی شرکت نمایند. همانطور که بیان گردید تعداد جلسات بسته به شرایط زوجین و همچنین مرکز مشاوه معمولا تا 45 روز زمان خواهد برد.

بنابراین فرآیند طلاق توافقی در سالهای اخیر طولانی تر از گذشته میباشد. البته این دعوی همچنان در مقایسه با سایر دعاوی بسیار سریع تر به سرانجام خواهد رسید.

البته همانطور که اشاره کردیم چنانچه زوجین وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور طلاق داشته باشند طلاق توافقی کمتر از یک ماه به طول می انجامد. لکن چنانچه زوجین راسا اقدام به ثبت طلاق نمایند فرآیند طلاق حداقل بین ۳ الی ۴ ماه زمان خواهد برد.

پس از طی کردن مراحل اولیه طلاق و ارجاع پرونده به شعبه روند رسیدگی به طلاق توافقی آغار میگردد.

به طور کلی شعبه محترم پس از وصول پرونده اقدام به تعیین وقت رسیدگی مینماید. در جلسه رسیدگی زن و مرد توافقات خود را ارائه و یا بیان مینمایند. قاضی محترم نیز ضمن پرسش سوالات مربوطه صورتمجلس دعوی را با توجه به اظهارات زوجین تنظیم مینماید.

در این مرحله پرونده آماده صدور رای میباشد. قاضی محترم در صورت کامل بودن توافقات و مدارک و پاسخ آزمایشات مربوطه معمولا ظرف مهلت یک هفته اقدام به صدور دادنامه یا گواهی عدم امکان سازش مینماید. مدیر محترم شعبه نیز در اسرع وقت دادنامه یا گواهی صادره را به زوجین ابلاغ مینماید.

لازم به توضیح است که این رای قطعی نمیباشد. چنانچه طرفین اعتراضی به مفاد دادنامه نداشته باشند رای یا گواهی صادره پس از حدود 2 ماه از زمان صدور دادنامه قطعی میگردد. پس از قطعیت رای نیز زوجین بایستی ظرف مدت 3 ماه با مدارک مربوطه به دفترخانه طلاق مراجعه نمایند.

لکن در صورتی که هر یک از زوجین به دادنامه اعتراضی نماید پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارجاع میشود. دادگاه تجدیدنظر نیز بسته به شرایط پرونده اقدام به تعیین وقت رسیدگی مینماید. در این صورت وقت رسیدگی به طرفین ابلاغ شده تا در جلسه حضور پیدا کنند. دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی اقدام به صدور رای مینماید. این رای نیز ظرف مدت یک ماه قابل فرجام خواهی است.

همانطور که ملاحظه میفرمایید مدت زمان طلاق توافقی در صورت نیاز به اعتراض به رای بسیار طولانی و خسته کننده میشود. چنانچه دادخواست و دادنامه صحیح تنظیم شده باشد دیگر نیازی به اعتراض نبوده و زوجین میتوانند اقدام به اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و حق فرجام خواهی خود نمایند.

در این صورت با اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و حق فرجام خواهی دادنامه قطعی شده و زوجین میتوانند به دفترخانه طلاق مراجعه نمایند. لذا توصیه میگردد حتما از خدمات وکیل متخصص در امور طلاق بهره مند گردید.

بعد از رای دادگاه برای طلاق توافقی چه باید کرد

یکی از سوالاتی که همواره از جانب زوجین مطرح میشود این است که بعد از رای دادگاه برای طلاق توافقی چه بابد کرد؟ البته پاسخ این پرسش بستگی زیادی به رای صادره و وضعیت پرونده دارد. ولی ما در ادامه به صورت کلی به مهمترین موارد مبتلابه اشاره خواهیم نمود لذا با ما همراه باشید.

به طور کلی بعد از رای دادگاه برای طلاق توافقی، زوجین بایستی منتظر بمانند که دادنامه صادره قطعی شود. البته زوجین یا وکیل آنها میتوانند قبل از اتمام مهلت مذکور، اقدام به اسقاط تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی نمایند. در این صورت رای صادره از دادگاه خانواده فورا قطعی میگردد.

بعد از قطعیت رای دادگاه برای طلاق توافقی، زوجین یا وکیل آنها میبایست جهت اجرای حکم طلاق اقدام نمایند. در همین راستا اشخاص مارالذکر بایستی به محضر یا دفترخانه طلاق مراجعه کرده و با ارائه مدارک لازم، نسبت به جاری نمودن صیغه طلاق اقدام نمایند.

طلاق توافقی در محضر بدون دادگاه

یکی دیگر از پرسشهایی که در میان عموم جامعه بسیار زیاد عنوان میشود امکان طلاق توافقی در محضر بدون دادگاه میباشد. درواقع فرآیند طلاق در دادگاه به قدری پیچیده و زمانبر شده که زوجین را به این فکر می اندازد که طلاق توافقی را در محضر و بدون مراجعه به دادگاه انجام دهند.

اما به طور کلی بایستی اذعان داشت که امکان طلاق توافقی در محضر بدون دادگاه وجود ندارد. درواقع سند طلاق که در محضر یا دفترخانه تنظیم میگردد بودن وجود رای قطعی طلاق امکانپذیر نخواهد بود. درواقع بدیهی است که ثبت طلاق در محضر بدون مراجعه و حضور در دادگاه و همچنین بدون صدور دادنامه، میتواند موجب هرج و مرج اجتماعی گردد.

مطمئنا این امر نتیجه ای به غیر از نابسامانی و پایمال شدن حق و حقوق افراد در جامعه نخواهد داشت. درواقع همین پیچیدگی و اهمیت طلاق و آثار مالی و غیرمالی متعدد آن، موجب گردیده که قانونگذار ثبت این واقعه را منوط به شرکت زوجین در جلسات رسیدگی در دادگاه خانواده بنمایند.

هزینه وکیل برای طلاق توافقی

هزینه های طلاق توافقی علی رغم حق الوکاله وکیل دادگستری شامل موارد متعددی میشود. هزینه طلاق اصولا شامل هزینه ثبت دادخواست، هزینه داوری و یا مشاوره خانواده، هزینه آزمایش بارداری زوجه و هزینه اجرای صیغه طلاق در دفترخانه طلاق میباشد.

هزینه های مشاوره ممکن است در شهر های مختلف کشور عزیزمان ایران متفاوت باشد. همچنین هزینه اجرای صیغه طلاق با توجه به هر دفترخانه ای متفاوت است.

ما در قسمت حق الوکاله وکیل طلاق میزان هزینه و حق الوکاله وکیل دادگستری را کاملا بیان نموده ایم.

وکالت در طلاق یا وکالتنامه طلاق

در واقع حق طلاق به صورت قانونی با مرد میباشد. بدین معنی که مرد میتواند به هر دلیلی همسر خود را طلاق دهد. ولی ایشان میتواند در زمان عقد یا بعد از عقد با حضور در دفاتر اسناد رسمی این حق را به همسر خود نیز وکالت دهد. در این صورت زن میتواند به وکالت از مرد برای ایشان وکیل گرفته تا وکیل مرد در دادگاه و مراحل اداری طلاق حاضر گردد.

توجه داشته باشید که اعطای این حق از جانب مرد به هیچ عنوان به معنی ساقط شدن این حق از ایشان نمی باشد. لذا مرد هنچنان میتواند کما فی السابق زن خود را طلاق دهد.

حق طلاق برای این که اعتبار کافی داشته باشد باید واجد شرایط زیر باشد:

  • به صورت بلاعزل باشد بدین معنا که همیشگی بوده و تاریخ مشخصی برای اتمام آن نداشته باشد.
  • دارای حق توکیل به غیر باشد بدین صورت که زن بتواند به جای همسر خود وکیل بگیرد تا وکیل مرد در دادگاه حضور پیدا کند.
  • دارای حق اسقاط تجدید نظرخواهی و فرجام خواهی باشد. یعنی بعد از صدور حکم طلاق زن بتواند به دفتر طلاق برای جاری شدن صیغه طلاق مراجعه نماید. داشتن این حق در وکالتنامه ضروری نیست ولی چنانچه زن این حق را نداشته باشد اجرای صیغه طلاق نزدیک ۲ ماه طولانی تر خواهد شد.

البته توجه داشته باشید که زن با در اختیار داشتن وکالتنامه طلاق، حتما میبایست جهت طی نمودن پروسه طلاق توافقی، به یک وکیل خبره طلاق مراجعه نماید. وکیل پایه یک دادگستری طلاق توافقی در کمترین زمان میتواند نسبت به اخذ رای طلاق و جاری نمودن صیغه طلاق در دفترخانه مربوطه اقدام مینماید.

طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور

به موجب ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ ممکن است ایرانیان مقیم خارج از کشور امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیت دار محل اقامت خودشان مطرح نمایند. در این صورت احکام این محاکم یا مراجع در ایران قابلیت اجرا نخواهد داشت مگر آن که دادگاه صلاحیت دار ایرانی این احکام را بررسی و اقدام به صدور حکم تنفیذی نماید. شما هم میهنان مقیم خارج از کشور میتوانید در اینگونه موارد با وکیل بین المللی طلاق در تهران از طریق تلفن، واتس اپ و تلگرام تماس گرفته تا از خدمات حقوقی ایشان بهره مند شوید.

همچنین ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگریهای جمهوری اسلامی ایران به درخواست کتبی زوجین یا زوج صورت میپذیرد.

ثبت این موارد با ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق و توسط اشخاص صلاحیتدار که با پیشنهاد وزارت امور خارجه و تصویب رئیس قوه قضائیه به کنسولگریها معرفی میشوند امکان پذیر است.

توجه داشته باشید که ثبت طلاق رجعی منوط به انقضای مدت عده میباشد. در طلاق از نوع بائن نیز زوجه میتواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار فوق در کنسولگری به ثبت برساند.

در مواردی که طلاق به درخواست زوج نیز به ثبت میرسد، زوجه میتواند با رعایت قانون خانواده برای مطالبه حقوق قانونی خود نظیر مهریه، نفقه و … به دادگاه های ایران مراجعه کند.

دادگاه صالح برای ایرانیان مقیم خارج از کشور

ماده 14 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1391 در این خصوص تعیین تکلیف نموده است. طبق ماده مذکور چنانچه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح میباشد.

در صورتی که زوجین هر دو مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران صالح جهت رسیدگی میباشد. همچنین اگر زوجین هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح خواهد بود.

در ضمن در صورتی که هیچ کدام از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را خواهد داشت مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق نمایند.

پاک کردن طلاق توافقی از شناسنامه

چنانچه طلاق بعد از رابطه زناشویی و نزدیکی‌ میان زوجین صورت پذیرد اداره ثبت احوال از حذف کردن نام همسر از شناسنامه خودداری خواهد نمود. اما در صورتی که زن مدخوله نباشد یعنی زوجه باکره باشد زن میتواند به اداره ثبت احوال مربوطه مراجعه نماید. سپس زن بایستی با ارائه گواهی پزشکی قانونی و حکم دادگاه به اداره ثبت احوال تقاضای صدور المثنی نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله حذف نام همسر از شناسنامه با وکیل مراجعه نمایید.

طلاق توافقی زن باردار

عموم مردم بر این باورند که چنانچه زن باردار باشد فرآیند طلاق متوفق میگردد و طلاق در این شرایط امکان پذیر نیست. البته که این یک باور غلط است. شاید برای شما نیز این پرسش مطرح شود که پس دلیل و فلسفه آزمایش عدم بارداری چیست؟

برای پاسخ به این پرسش بایستی بیان داشت که یکی از دلایل انجام آزمایش عدم بارداری از این جهت است که چنانچه زوجین صاحب فرزندی باشند تکلیف حضانت ایشان مشخص گردد. حضانت فرزند موضوع بسیار مهمی است که در طلاق توافقی با توافقات فی مابین و بر مبنای مصلحت فرزندان صورت میگیرد.

البته توجه داشته باشید که گاهی ممکن است زوج از بارداری همسر خود نیز مطلع نباشد. لذا آزمایش عدم بارداری باعث شفافیت مسائل خواهد شد.

پشیمانی زوج یا زوجه بعد از طلاق توافقی

در واقع تا زمانی که ثبت طلاق صورت نگرفته و صیغه طلاق جاری نشده هر لحظه ممکن است یکی از زوجین از امر طلاق پشیمان گردد. در این صورت معمولا فردی که پشیمان شده حاضر به همکاری و انجام مراحل باقیمانده طلاق نخواهد بود.

هر یک از زوجین در هر مرحله ای پشیمان شوند از ثبت دادخواست طلاق توافقی گرفته تا صدور رای و گواهی عدم اماکن سازش ثبت طلاق ممکن نخواهد بود. در واقع تا قبل از اجرای صیغه طلاق هر یک از زوجین میتواند از طلاق منصرف شود.

نکته: چنانچه زن وکالت در حق طلاق داشته باشد و مرد از ادامه طلاق منصرف گردد زن میتواند با گرفتن وکیل اقدام ثبت طلاق توافقی نماید.

مهلت اجرای طلاق توافقی

قبل از هر چیز لازم است بدانید که حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش با یکدیگر متفاوت میباشند. اساسا گواهی عدم امکان سازش در دو نوع طلاق توافقی و طلاق از جانب مرد صادر میگردد. حکم طلاق نیز اصولا در طلاق از جانب زن صادر خواهد شد.

از همین رو مدت اعتبار حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش نیز با یکدیگر متفاوت است. مدت اعتبار حکم طلاق 6 ماه از تاریخ قطعیت رای بوده در حالی که گواهی عدم امکان سازش 3 ماه از زمان قطعیت گواهی دارای اعتبار میباشد.

نمونه دادخواست گواهی عدم امکان سازش

احتراما به استحضار آن مقام عالی میرساند: اینجانب با خوانده محترم به موجب تصویر نکاحیه شماره … مورخ … تنظیمی در دفترخانه شماره … شهرستان … عقد ازدواج دائم منعقد نموده ایم.

حاصل این ازدواج … فرزند پسر/دختر/بدون فرزند میباشد. با عنایت به اختلافات پیش آمده و نداشتن تفاهم در تمامی زمینه های مربوط به زندگی مشترک و همچنین سوء رفتار خوانده و در نتیجه عدم امکان زندگی مشترک به استناد ماده 1133 قانون مدنی،‌ رسیدگی شایسته و صدور گواهی عدم امکان سازش را استدعا دارد.

نمونه دادخواست با وکالت در طلاق

ریاست محترم دادگاه خانواده مجتمع قضایی … با عرض سلام احتراما به استحضار میرساند: زوجین بر طبق سند نکاحیه … مورخ … به عقد دائم یکدیگر درآمده اند. در تاریخ … و به موجب سند رسمی وکالت شماره … تنظیمی در دفترخانه شماره … تهران زوج به زوجه وکالت در طلاق با حق قبول بذل اعطا نموده است. از همین رو و به جهت اعمال حق طلاق، زوجه اینجانب … را به عنوان وکیل مع الواسطه شوهر انتخاب نموده که به وکالت از طرف زوج دادخواست امضا میگردد. لذا اینجانب … به عنوان وکیل مع الواسطه زوج به همراه وکیل زوجه از محضر آن مقام عالی صدور حکم طلاق توافقی (گواهی عدم سازش) را استدعا مینماییم. امضا

سخن پایانی

مباحث حقوقی و خانواده به خصوص مبحث طلاق توافقی و مسائل مربوط به آن بسیار پیچیده و دشوار میباشند. به همین دلیل بهتر است قبل از هر اقدامی با یک وکیل طلاق و با تجربه و متخصص در امور مربوطه مشورت نمایید.

چرا که طرح دعوی و تنظیم لوایح اشتباه و نادرست ممکن است به گونه ای به روند رسیدگی آسیب بزند که دیگر امکان تصحیح آن به هیچ عنوان نباشد. تیم حقوقی وکیل زوم با استفاده از بهترین وکلای تهران، مجرب و مورد اعتماد آماده ارائه بهترین خدمات حقوقی به شما عزیزان میباشد.

همچنین در صورتی که مایل به پرداخت حق الوکاله نیستید میتوانید بدون پرداخت حق الوکاله وکیل از خدمات تیم ما استفاده کنید. در این صورت صرفا با پرداخت مبلغ لازم در طول روند رسیدگی و تمام مراحل دادرسی از خدمات وکیل پایه یک دادگستری بهره مند خواهید گردید. این خدمات شامل تنظیم دادخواست، تنظیم لایحه، مشاوره و غیره به طور دائم و تحت نظر وکیل تهران میباشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این موضوع که تعریف طلاق توافقی چیست، مراحل طلاق توافقی، مدارک و شرایط آن و … میتوانید با وکلای معرفی شده در وبسایت وکیل زوم تماس گرفته و از خدمات حقوقی ایشان استفاده نمایید.

۲ دیدگاه دربارهٔ «طلاق توافقی»

  1. سلام خسته نباشید برای طلاق توافقی اگه به وکلاتون وکالت بدیم دیگه نیازی به حضور در جلسات مشاوره بهزیستی نیست؟

    1. درود بر شما خیر دیگر نیازی به برگزاری جلسات مشاوره نیست و بلافاصله پرونده به دادگاه ارجاع میشود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا